Coronavirus Information på dansk / Information in English

Forskere sætter fokus på bedre mad til ældre – Københavns Universitet

ELDORADO > Nyheder > IF pressemeddelelse

15. januar 2015

Forskere sætter fokus på bedre mad til ældre

Pressemeddelelse

Flere og flere ældre får i de kommende år behov for at få leveret mad i hjemmet. Det er en udfordring for kommunerne, som skal bringe maden ud, men også for de ældre, som ofte ikke har lyst til at spise maden. Forskere, kokke, ernæringseksperter og en række kommuner sætte fokus på, hvordan måltiderne kan blive mere velsmagende. Innovationsfonden investerer 17,6 millioner i forskningsprojektet ELDORADO.

For mange ældre, som har været vant til at lave deres egen mad hele livet, er det en udfordring, når de ikke længere selv magter at tilberede deres måltider, at skulle spise ”ældremad” bragt ud af kommunens madservice. Igennem et helt liv har de opbygget særlige madvaner og smagspræferencer, som de pludselig ikke længere kan imødekomme.

- Det er en udfordring for ældre at skulle spise en ny kost. Overgangen fra at lave sin egen mad til at få den leveret af kommunen betragtes derfor som en kritisk periode, siger professor Wender Bredie, der står i spidsen for forskningsprojektet Eldorado. Han fortsætter:

- Vi ved, at mange ældre ikke spiser nok af de leverede måltider, hvilket øger risikoen for underernæring, mistrivsel og madspild. Vi ønsker med vores projekt at øge trivslen og livskvaliteten blandt ældre i hjemmeplejen.

Når man bliver ældre, lægger man ikke nødvendigvis mærke til, at sanserne, som f.eks. smagssansen, gradvis bliver dårligere, eller at ens ernæringsbehov er anderledes, end da man var yngre. Der er derfor et reelt behov for at designe madservicen, så den er tilpasset både de ældres præferencer og deres ernæringsbehov.

Forskerne vil afdække fødevarepræferencer samt smagsfunktioners ændringer med alderen og disses indvirkning på de ældres oplevelse af fødevarer. Den viden, man opnår her, vil blive brugt i udvikling af optimerede måltider, der vil blive testet hos de ældre, særligt vil man se på effekten på de ældres ernæringstilstand og trivsel.

Det er dog ikke kun et spørgsmål om madens sammensætning. Det vurderes, at hjemmesituationen har indvirkning på spisningen. Det vil forskerne også se på, samtidigt med at man undersøger om brug af IT-værktøjer kan øge trivsel hos de ældre i hjemmet.

For at skabe grundlag for at implementere resultaterne i fremtidens madservice, vil forskerne derudover afklare økonomiske og bæredygtighedsaspekter ved at ændre madservicen for danske kommuner.

Pressemeddelelsen er oprindeligt bragt på Innovationsfondens hjemmeside.