Coronavirus Information på dansk / Information in English

PhD afhandling om mad til ældre – Københavns Universitet

ELDORADO > Nyheder > PhD afhandling

8. marts 2019

PhD afhandling om mad til ældre

Signe Loftager Okkels fra Herlev/Gentofte Hospital har 5. marts forsvaret sin PhD afhandling "Investigations into culinary improved meals-on-wheels for nursing home residents".

Ældre mennesker på plejehjem er en gruppe, der er i stor risiko for underernæring. Underernæring er omkostningsfyldt for den enkelte, da det forværrer helbred og livskvalitet, hvilket igen fører til forøgede samfundsudgifter. 

Underernæringen skyldes først og fremmest nedsat kostindtag, hvilket sker på baggrund af fysiologiske faktorer og ydre faktorer, såsom svækkelse af kroppens sanser, appetitregulering, sociale omgivelser ved måltidet og selve måltidet. 

På plejehjem leveres måltiderne ofte via madudbringning, hvilket kan begrænse de sensoriske aspekter omkring måltidet, der ellers kan øge appetitten. En løsning kan være at identificere sensoriske måltidspræferencer hos ældre, så måltiderne i et måltidsudbringningssystem kan tilpasses målgruppen mere direkte. 

Det overordnede formål med ph.d.-afhandlingen var, at undersøge om en kulinarisk optimeret to-retters udbragt menu havde effekt på plejehjemsbeboeres helbredsrelaterede livskvalitet.