Coronavirus Information på dansk / Information in English

Videnskabelig oversigtsartikel om ændringer i sanserne – Københavns Universitet

ELDORADO > Nyheder > Videnskabelig oversigt...

13. december 2016

Videnskabelig oversigtsartikel om ændringer i sanserne

Song, X., Giacalone, D., Johansen, S.M.B, Frøst, M.B., Bredie, W.L.P (2016). Changes in orosensory perception related to aging and strategies for counteracting its influence on food preferences among the older adults. Trends in Food Science and Technology, Vol. 53, s. 49-59. doi: 10.1016/j.tifs.2016.04.004.

Ovenstående artikel er en oversigtsartikel om sensoriske ændringer i smags-, lugte- og følesanserne i munden og deres betydning for tilpasning af fødevarers sammensætning.

Når alle de internationale studier på området blev koblet sammen, viste det sig, at tilpasninger igennem smagsberigelse og bløde teksturer har størst effekt på at øge madpræferencer hos ældre i madservice og hjemmepleje, men ikke hos de hjemmeboende ældre der selv kan lave deres mad.

Når smagen tilpasses ved at forøge basissmagens intensitet, kan madpræferencer og dermed indtag øges. Men man skal være forsigtig med at bruge krydderier, der gør maden stærk. Her viste det sig, at ældre ikke foretrækker mad, der er stærk. Derfor skal man selektere krydderier, der har et lavt indhold af ’capsaicin’ eller andre komponenter, der gør maden for stærkt.

Arbejdet blev udført i et samarbejde mellem projekterne CALM og ELDORADO på Københavns Universitet.